Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is een goed alternatief voor de wagen, niet alleen voor je dagelijkse verplaatsingen, maar ook voor je vakantie is het aangenaam reizen. Het netwerk is ruim, en veelal elektrisch. Bovendien verlaag je er je CO2-uitstoot aanzienlijk mee.

Waarom zou je voor het openbaar vervoer kiezen?

Je hebt je handen vrij om te doen wat je wil. Geen filestress. En je verlaagt er je impact aanzienlijk mee. Pendel je naar de stad, dan draag je bij tot minder files, minder volle straten en meer plaats voor groen en veiliger verkeer.

Voor eenzelfde traject kan je tot 75 % minder CO2 uitstoten als je het openbaar vervoer neemt in plaats van de auto. De meeste treinen, de metro’s en trams rijden elektrisch en veroorzaken geen directe vervuilende uitstoot. Je ziet ook meer en meer bussen die elektrisch rijden.

Ja, rekening houden met de dienstregeling zal even aanpassen zijn, maar je krijgt er heel wat voor terug.

Hoe vul jij je rit anders in?

Als je het openbaar vervoer neemt, heb je je hoofd en handen vrij om andere dingen te doen. Wat dacht je van deze:

1. Lezen

Of het nu je dagelijkse krant, favoriete magazine of nieuwste roman is waarin je wegduikt. Geniet van je extra me-time!

2. Een podcast luisteren

Over het klimaat bijvoorbeeld. Ideaal om – gratis en voor niks – je blik te verruimen of even te ontspannen.

3. Werken

Vergadering voorbereiden in de ochtend of nog wat afwerken in de avond en daarna de kinderen oppikken van school? Dat kan tijdens je treinrit bijvoorbeeld. En je wint er tijd mee.

4. Bijpraten met je (nieuwe) vrienden

Hoe was je dag? Wat doe je in het weekend? Reisbuddies helpen je ontspannen op weg van en naar je werk.

5. Genieten van het landschap

Kijk eens buiten. Of je nu de stad of een groen veld ziet, neem de tijd om de omgeving te bekijken. Wie weet dalen je gedachten wel af naar een volgende uitstap in de buurt.

6. Anders shoppen

Geen stress meer om de stad in te gaan met de wagen. Neem gewoon de bus, tram, metro of trein. Het is ideaal om je te verplaatsen in de stad.

7. Anders op daguitstap met het gezin

In de trein hebben de kinderen hun bezigheid tijdens de reis. En je kan zoveel leuke plekken bezoeken. Wat dacht je van een museum op kindermaat, een interactieve expo, zoals Belexpo, of met de fiets de trein op voor een tochtje door een van onze provincies?

Interessante podcasts voor onderweg

Deze podcasts belichten vanuit verschillende perspectieven thema’s rond duurzaamheid:

 

1. Zwijgen is geen optie
Oprichters Tom en Anthony gaan op zoek naar mensen die begrijpen wat de grote problemen zijn, maar zich daar niet door laten verlammen.

2. Het groene hart
Een podcast van Happinez Magazine en Jelle Derckx over duurzaam leven. Jelle gaat op zoek naar het groene hart van zijn gasten. Op zijn blog Growthinkers deelt hij zijn ervaringen over minimalisme, duurzaamheid en persoonlijke groei. Hij schreef onlangs het boek ‘Verlangen naar minder’.

3. Groene oren
In deze podcast van Staatbosbeheer Nederland worden zogenaamd dieren en planten geïnterviewd. Door de verhaalvorm blijft de informatie goed hangen, met een vleugje humor.

4. Klimaattherapie
Deze podcast kijkt naar originele oplossingen en mindset rond klimaatverandering. Met aandacht voor wat klimaatverandering met jou als persoon doet. Toegankelijk gebracht.

5. Sustainababbels
In deze podcast gaat gastvrouw Britt open in gesprek met ondernemers over duurzaamheid, verandering en positieve impact.

6. Conscious chatter
Een podcast over eerlijke mode van de Engelse Kestrel Jenkins. Ze toont wat we kunnen leren van de kledingindustrie en hoe we een deel kunnen uitmaken van de positieve verandering in de sector.

7. The minimalists
De Amerikanen Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus delen hun ervaringen en tips om te leven als een minimalist: in jouw huis, relaties, werkplek … Of hoe ‘minder’ je ‘meer’ geeft.

8. EOS Wetenschap
Deze is ook interessant voor kinderen. In elke aflevering beantwoordt een wetenschapper vragen als ‘Kunnen we CO2 terug uit de lucht halen?’, ‘Hoe bereiden we ons voor op klimaatverandering?’ of ‘Hoe verduurzamen we onze mobiliteit?’.

Budgetvriendelijk treinreizen

Zowel trein, tram als bus bieden verschillende voordelige formules aan. Denk aan het weekendbiljet voor de trein, de mogelijkheid om trein, tram en bus te combineren voor je woon-werkverkeer, voordelige tarieven voor jongeren …

Wil je op vakantie met de trein, dan is vroeg boeken het meest interessant.

Voordelige formule zoeken

30 km met de bus naar het werk?

 

Da’s 9 kg CO2 minder per dag
Voordelig de hoofdstad in

In Brussel werd het voorstedelijk netwerk uitgebreid (Brupass XL) waardoor nog meer omwonenden voor hun rit van en naar de stad verschillende vervoermiddelen in 1 rit kunnen combineren.

Meer weten

Groen betalen

Treinritten bij de NMBS kan je met je ecocheques betalen.

Hoe je dat doet

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

WhatsApp