Mentale gezondheid

Gezond zijn op mentaal vlak wil zeggen je goed voelen in je vel en veerkrachtig zijn.

Mentaal gezonde personen voelen zich over het geheel genomen tevreden, zijn in staat om te genieten, denken positief, kennen zichzelf en kunnen zin en richting geven aan hun leven. Ze kunnen omgaan met tegenslagen zonder dat dit hen helemaal van slag brengt. Zowel positieve als negatieve emoties mogen er zijn.

 

Hoe kan ik me mentaal goed voelen in mijn vel?

Het werken aan je mentale gezondheid is een belangrijk aspect van je algehele gezondheid. Het beïnvloedt niet alleen hoe we denken en voelen, maar heeft ook invloed op onze relaties, prestaties en algehele levenskwaliteit. Het koesteren en onderhouden van een gezonde geest is een waardevolle reis die zelfbewustzijn, zorgzaamheid en empowerment omvat. In deze introductie verkennen we enkele inzichten en strategieën om onze mentale gezondheid te cultiveren en te versterken, waardoor we veerkrachtiger en beter in staat zijn om de uitdagingen van het leven aan te gaan.

  • Bewustzijn
  • Stress en veerkracht
  • Gelukkig zijn kan je leren
  1. Bewustzijn, doe jij aan persoonlijke groei?

Persoonlijke groei betekent dat we proberen onszelf en anderen beter te begrijpen. We willen weten waar we gestrest van worden en welke gewoonten we hebben, terwijl we ook goed voor onze geestelijke gezondheid zorgen voordat er problemen ontstaan. Door elkaar te begrijpen en te groeien, kunnen we in harmonie samenleven en werken, en kunnen we samen een geweldig leven leiden.

  • Je wil je eigen persoonlijkheid en die van anderen beter leren kennen
  • Je wil je stressoren en patronen leren kennen
  • Je wil jezelf en de anderen beter begrijpen en er rekening mee kunnen houden in het samen leven en werken.

opleidingsaanbod persoonlijke groei

Tip: blijf in balans!

Stressoren: Maak een lijst van de belangrijkste stressoren in je leven, zowel op het werk als in je persoonlijke leven. Dit kunnen taken, verplichtingen, relaties, financiële zorgen, gezondheidsproblemen, enzovoort zijn.

Zelfzorgactiviteiten: Maak een lijst van activiteiten die je ontspanning en vreugde brengen. Dit kunnen hobby’s, vrijetijdsbesteding of gewoon momenten voor jezelf zijn.

Zijn deze twee met elkaar in balans?

Verhogen van je veerkracht

Goed leven is als een trampoline
‘je veert terug na iedere tegenslag’
Stress

Stress ontstaat als er een onevenwicht is tussen de beleving die iemand heeft van eisen die omgeving stelt & je mogelijkheden om daarmee om te gaan. We denken vaak dat stress nadelig is voor de gezondheid, maar eigenlijk klopt dat niet helemaal. Stress is een overlevingsmachanisme dat ons waarschuwt bij gevaar en dat ons alert houdt. Als de stress echter te lang aanhoudt en niet wordt behandeld, wordt stress alsnog nadelig voor je gezondheid.

en veerkracht!

Veerkracht is dan weer het vermogen om je aan te passen aan stress en tegenslag. Hier gaat het erom hoe snel je weer overeind staat als stress of tegenslag je van je pad afduwen

Gelukkig zijn kan je leren

Positieve emoties 

Het ervaren van positieve emoties zoals plezier, dankbaarheid, hoop, trots, geamuseerdheid, liefde,… maken ons weerbaarder en veerkrachtiger.
Praktische oefening: Schrijf dagelijks drie tot vijf dingen op waar je dankbaar voor bent of wat positief is in je leven of specifiek aan die dag. Een hele laagdrempelige opdracht die daadwerkelijk bijdraagt aan het ervaren van meer positieve emoties en levensgeluk. Je traint jezelf om meer stil te staan bij hetgeen wel goed gaat en bij het positieve.

smiling girl in pink and white stripe shirt

Een tip voor als je behoefte hebt aan extra bite: voeg pijnboompitten, groenteburgers, zongedroogde tomaten of champignons toe aan je maaltijd.

Focus bewaren, kom in de flow!

Nooit was er meer afleiding dan vandaag. We houden er wel van om te werken in een dynamische, uitdagende omgeving. Anderzijds is het werk ook een stuk complexer geworden. In die omgeving van continue afleiding is er een skill die elke dag aan belang wint: focus. Als je weet hoe je je kan afsluiten van prikkels, hoe je makkelijk kan schakelen en hoe je je hersenen weer echt kan opladen, ben je veel productiever en kom je in flow.

“Flow is een mentale toestand van volledige betrokkenheid en focus, waarin je volledig opgaat in een activiteit. Tijd lijkt te vervagen, en je voelt je energiek en gemotiveerd. Om meer flow in je leven te ervaren, zoek activiteiten die uitdaging en vaardigheid in balans brengen, stel duidelijke doelen, minimaliseer afleidingen en zorg voor directe feedback.”

Leestip: mentaal kapitaal – Elke Geraerts


Mindfulness
 en Yoga 

Mindfulness is een open en bewuste manier van aandacht geven aan het hier en nu. Die aandacht laat toe meer te genieten van de kleine dingen, minder stress te ervaren, minder te piekeren en tot bewustere beslissingen te komen;. Kortom, je kan beter omgaan met uitdagingen.

a person holding sand in their hands

Yoga is een oeroude maar springlevende kunst. Het woord yoga betekent eenheid, heelheid en versmelting. Het leert je heel eenvoudige maar met diepgaande oefeningen om je lichaam, je energie, je hoofd en je hart krachtig en rustig te maken. Diepe ontspanning brengt je dichter bij wie je echt bent.

Meer leren? Ja graag!

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

WhatsApp